Hoe herken je phishing?

Bescherm jezelf tegen cybercriminaliteit

Het herkennen van phishingpogingen is cruciaal om jezelf te beschermen tegen deze vorm van cybercriminaliteit. Hier zijn enkele belangrijke aanwijzingen die je kunnen helpen om phishing te identificeren.

Wees altijd op je hoede voor e-mails of berichten van onbekende afzenders. Als je een bericht ontvangt waar je niet om hebt gevraagd en het op enige manier verdacht overkomt, klik dan niet op links of download geen bijlagen. Kwaadwillenden proberen vaak hun slachtoffers te verleiden door middel van ongevraagde communicatie.

Voordat je persoonlijke gegevens invoert op een website, is het belangrijk om de URL zorgvuldig te controleren. Phishingwebsites hebben vaak subtiele verschillen in de URL die kunnen wijzen op een nepwebsite. Kijk goed naar de spelling en eventuele afwijkingen van de URL van de legitieme website.

Foutieve spelling en grammatica

Phishing-e-mails bevatten vaak spelfouten en grammaticale fouten. Legitieme organisaties besteden doorgaans veel aandacht aan de kwaliteit van hun communicatie en controleren deze op taalfouten. Als je een bericht ontvangt met opvallende taalfouten, is dat een teken dat het mogelijk om een phishingpoging gaat.

Phishing-aanvallers proberen vaak druk uit te oefenen door te beweren dat er onmiddellijke actie vereist is. Ze spelen in op angst en urgentie om hun slachtoffers te verleiden tot het delen van gevoelige informatie. Wees sceptisch als een bericht je onder druk zet om snel te handelen.

Legitieme organisaties vragen zelden om vertrouwelijke informatie via e-mail. Wees uiterst voorzichtig bij het delen van persoonlijke gegevens, zoals inlogcodes, creditcardnummers of andere gevoelige informatie via e-mail. Dit is een veelvoorkomende tactiek bij phishingaanvallen.

Controleer de afzender

Kijk goed naar het e-mailadres van de afzender. Soms gebruiken phishingaanvallers valse namen, maar hun e-mailadressen kunnen verdacht zijn. Vergelijk het e-mailadres met eerdere communicatie van de organisatie of zoek het op hun officiële website.

Wil jij weten of jouw bedrijf phishing-veilig is? Doe de phishingtest: https://ictteamwork.nl/gratis-phishingtest-aanvragen/

    benieuwd wat we voor
    jullie kunnen betekenen?

    Bel 079 363 31 00 of stuur een e-mail, en krijg een vrijblijvend aanbod