Zo zorg je voor een goed wachtwoordensysteem

Flexibel werken is voor vele van ons inmiddels routine. Hierdoor is het belangrijker dan ooit om je online accounts te beveiligen met sterke wachtwoorden. Tegelijkertijd is het een uitdaging om tientallen verschillende logingegevens te onthouden. Wanneer je zwakke wachtwoorden of steeds hetzelfde wachtwoord gebruikt is dat ronduit gevaarlijk. Je maakt het namelijk erg makkelijk voor cybercriminelen om je accounts te hacken.

/ Wat mag je verwachten van een goede passwordmanager?

Een passwordmanager helpt met toezicht houden op al je inloggegevens en beheert deze met wachtwoordbeveiliging. Ook helpt een passwordmanager bij het automatisch invullen van formulieren en het synchroniseren van je gegevens tussen je devices. Een passwordmanager is in feite een gecodeerde digitale kluis die logingegevens opslaat die je gebruikt om toegang te krijgen tot applicaties en accounts op je Windows-pc’s, Macs, iPhones, iPads, Android-telefoons, websites en andere services. Een passwordmanager houdt niet alleen je identiteit, inloggegevens en gevoelige gegevens geheim. Een goede passwordmanager beschikt ook over een wachtwoordgenerator die sterke en unieke wachtwoorden maakt. Dit zorgt ervoor dat je uitsluitend unieke wachtwoorden gebruikt. Wanneer een website gehackt is, helpt het om een uniek wachtwoord te hebben voor elke loginlocatie. Zo voorkom je dat je gestolen wachtwoord bruikbaar is op andere websites.

Bovendien is het met een passwordmanager niet noodzakelijk om verschillende inloggegevens, verzendadressen en creditcardgegevens te onthouden. Met slechts één masterwachtwoord, of in sommige gevallen een pincode of je vingerafdruk vul je een formulier of wachtwoordveld automatisch in. Sommige passwordmanagers hebben ook online opslag en een gecodeerde kluis voor het opslaan van documenten.

/ Waarom zou je je browser niet gebruiken?

De meeste webbrowsers bieden een primitieve passwordmanager aan. (Dit is waar je wachtwoorden opslaat wanneer Google Chrome of Mozilla Firefox je vragen of je een wachtwoord wilt opslaan). Dit is beter dan overal hetzelfde wachtwoord opnieuw gebruiken. Echter, browser gebaseerde passwordmanagers zijn beperkt. Een webbrowser heeft andere prioriteiten dan het verbeteren van de passwordmanager. Terwijl een passwordmanager maar een enkel doel heeft en daar regelmatig handige functies aan toevoegt. Daarnaast genereren de meeste webbrowsers geen sterke wachtwoorden waardoor je meteen terugkomt op “123456789”.

/ Beveilig je wachtwoorden op ieder platform en device

Voordat je start met een passwordmanager controleer je of de wachtwoordmanager van jouw keuze support biedt voor ieder device dat je gebruikt. Ook wil je er zeker van zijn dat jouw wpasswordmanager jouw wachtwoorden op al jouw devices met elkaar synchroniseren. De meeste mensen gebruiken regelmatig hun smartphone of tablet om in te loggen op websites en applicaties. Meestal verloopt dit vlekkeloos. Echter wilt niemand een gecompliceerd wachtwoord invoeren zoals; !4a*YA7Me@5JE op het kleine toetsenbord van een smartphone. Daarom is volledig support voor smartphones en tablets een vereiste voor een goede passwordmanager. Gelukkig laten wachtwoordbeheerapplicaties je meestal authenticeren met een pincode of je vingerafdruk.

/ Tot slot

Geen enkele standaard passwordmanager is perfect. Echter is de passwordmanager van Bitwarden de beste die wij tot nu toe hebben getest. Zo veilig mogelijk en gebruiksvriendelijk. Als extra beveiliging kun je tweefactor authenticatie gebruiken om je wachtwoordmanager extra te beveiligen tegen indringers.

Liever een passwordmanager op organisatieniveau? Dat kan natuurlijk ook! Neem contact met ons!

benieuwd wat we voor
jullie kunnen betekenen?

Bel 079 363 31 00 of stuur een e-mail, en krijg een vrijblijvend aanbod