antispam

https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/aWN0dGVhbXdvcmstbmw%3D/62ac887c43da8/ontwerpzondertitel_1_20220617_155820.pngT250d2VycHpvbmRlcnRpdGVs

Antispam is een technische oplossing om spam (“ongewenste email” in het Nederlands) weg te filteren uit de mailbox. Dit is een belangrijke maatregel om het gebruik van ICT veilig(er) te maken en te houden.

Wat kan antispam voor mij betekenen?

Er zijn veel redenen om antispam te gebruiken. Veruit de meeste digitale inbraakpogingen beginnen via email met daarin linkjes, attachments (bijlagen) of andere kwalijke inhoud waarmee een hacker zich toegang kan verschaffen tot de IT systemen van bedrijven. Ook malware infecties, vaak als onderdeel van inbraakpogingen of datagijzeling (ransomware), komt meestal via email binnen.

Daarnaast zijn er nog andere redenen zoals de productiviteit van werknemers. Enorme hoeveelheden spam (bij sommige van onze klanten soms meer dan 90%(!)) maken het moeilijk om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. En het doorspitten van een hele stapel spamberichten kost op zich al enorm veel tijd en nodeloze irritatie.

Wat doet antispam?

Kort gezegd filtert antispam alle mailberichten zodat alleen de goede overblijven. Of beter gezegd in het Nederlands: Antispam filtert de ongewenste email uit alle berichten. Daar zijn diverse technieken voor (zoals beoordelen van de kwaadaardigheid van links, de inhoud van attachments, de gebruikte tekst in de onderwerpregel etc. etc.. Uiteindelijk moet hiermee zoveel mogelijk ongewenste email worden tegengehouden en zoveel mogelijk wel gewenste email worden doorgelaten.

Soms gaat er iets fout op het ene of op het andere vlak en komt een “foute mail” toch door het filter heen. Dan is het oppassen en dus is het altijd belangrijk om je eigen beveiligingsbewustzijn en dat van je medewerkers op peil te brengen en te houden. Jammer genoeg komt het omgekeerde soms ook voor: een legitiem mailtje wordt door de filterregels in de antispam toch tegengehouden.

Het is een kat-en-muis spel tussen de spamverzenders en de antispambouwers en dagelijks veranderen de spelregels en instellingen. De scores van de spamfilters worden daarbij over de jaren steeds beter, maar er is helaas geen 100% optimaal werkend antispamfilter, hoewel de technologie die wij zelf voor onze klanten gebruiken beter scoort dan het marktgemiddelde.

Moet ik antispam nemen?

Nee, er is geen verplichting om antispam te nemen maar het wordt steeds onverstandiger om het NIET te nemen. Het is ook niet verplicht om je fiets op slot te zetten als je naar de winkel gaat, maar de kans dat je je fiets kwijt raakt als je dat niet doet wordt groter met iedere dag dat je geen slot gebruikt. Met antispam is dat net zo…..

Wat kost antispam?

Licenties voor antispam worden over het algemeen per mailbox per maand afgerekend. De prijzen liggen daarbij tussen de 50 cent per mailbox per domein per maand en 5 euro per mailbox per domein per maand (mede afhankelijk van staffelkortingen, hoe meer mail adressen, hoe goedkoper). ICT Teamwork rekent af per domein per maand, ongeacht het aantal mailboxen binnen dat domein. Dat maakt kosten langdurig voorspelbaar.

Ben je geïnteresseerd in het gebruiken van onze antispam functionaliteit? Neem dan contact op met kwinten@ictteamwork.nl of bel naar 079-3633100