waarom mobile device management (mdm) voor iedere organisatie belangrijk is

https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/aWN0dGVhbXdvcmstbmw%3D/62ac4a06cca78/pen_1_20220617_113150.jpgcGVu

Het belangrijkste doel van MDM is bedrijven in staat stellen zich te concentreren op het verbeteren van de productiviteit van hun werknemers. Door werknemers overal en op ieder moment toegang te verlenen tot bedrijfsgegevens met behulp van zakelijke of persoonlijke mobiele apparaten doe je efficiënter zaken. Echter zijn er extra risico’s als het gaat om gegevensdiefstal en datalekken. Om de juiste balans te vinden tussen gemak en veiligheid is Mobile Device Management (MDM) nodig.

Mobiele apparaten en de vele applicaties waartoe zij toegang verlenen creëren kansen voor bedrijven. Bedrijfseigenaren beantwoorden e-mails buiten kantoortijd met hun smartphone en buitendienstmedewerkers zijn responsiever door de verbinding met kantoor met behulp van bijvoorbeeld een laptop of tablet. Deze mogelijkheden gaan gepaard met een enorme uitdaging; Hoe kan een organisatie de beveiliging beheren van alle apparaten waarop bedrijfsinformatie wordt verwerkt?

Grotere mobiliteit staat gelijk aan hogere risico’s op gegevensdiefstal van het apparaat. Een mobiel apparaat kan immers ook fungeren als achterdeur naar je bedrijfsnetwerk. Er wordt veel informatie geopend en opgeslagen op mobiele apparaten. Daarom is het beheer hiervan cruciaal. Ook wanneer een organisatie geen mobiele apparaten faciliteert hebben werknemers vaak toegang tot hun zakelijke webmail op hun persoonlijke device. Ook wanneer jouw organisatie alle mobiele apparaten bezit die bedoeld zijn voor het gebruik door werknemers, dient jouw organisatie bij te houden wie welk apparaat heeft, wat erop geïnstalleerd is en hoe het wordt gebruikt.

Zelfs met bovenstaande uitdagingen is het financieel en productiviteits-technisch niet interessant om je netwerk af te sluiten en werknemers geen toegang te verlenen met persoonlijke apparaten. Idealiter heeft je organisatie een standaard beleid voor het meebrengen van persoonlijke apparaten. Na het implementeren van een MDM platform kun je alle meegebrachte apparaten eenvoudig definiëren. Hiermee vereenvoudig je het mobiel beheer en heb je controle over welke apparaten en applicaties in gebruik zijn. Dit alles zonder het budget te overschrijden.

Welk MDM platform past bij jouw organisatie?

Er zijn tal van beheerplatforms voor mobiele apparaten verkrijgbaar. Het kan verleidelijk zijn om gratis software te proberen zoals Android ’s ingebouwde Device Policy. Houd echter rekening met ondersteuningsrisico’s. Is dergelijk platform flexibel en makkelijk genoeg om problemen op te lossen wanneer er iets mis gaat? Selfservice kan er toe leiden dat gebruikers veel tijd besteden aan het zelf uitzoeken. Wanneer je besluit de sprong te wagen met een betaalde service, dan volgt hier een korte checklist;

/ Welke besturingssystemen worden ondersteund?

Een gecentraliseerde beheerconsole die in ieder geval de meest gebruikte besturingssystemen aankan is belangrijk voor een MDM systeem.

/ Kun je apparaten op afstand beheren?

De meeste smartphones beschikken over een locatievoorziening. Indien de smartphone zoekraakt of wordt gestolen kan tracking op afstand helpen om de smartphone op te sporen.

/ Zijn gegevens beschermd bij verlies of diefstal van het device?

Wanneer het apparaat niet meer in bezit is van jouw medewerker, wil je de mogelijkheid hebben om het apparaat op afstand te vergrendelen zodat niemand bij je e-mail, opgeslagen informatie of documenten kan.

/ Zijn persoonlijke gegevens beschermd?

Medewerkers zijn misschien bereid om IT beveiligingssoftware te laten installeren op hun persoonlijke apparaten. Echter, wanneer de organisatie het volledige apparaat blokkeert bij het verwijderen van bedrijf gerelateerde gegevens is de bereidwilligheid direct een stuk lager. Om dit te voorkomen is het van essentieel belang dat je het apparaat selectief kan wissen zodat persoonlijke gegevens onaangetast blijven wanneer bedrijfsgegevens worden verwijderd.

Investeer in IT

Om de mobiele uitdagingen op te lossen en duidelijk inzicht te hebben in het mobiele gebruik van jouw medewerkers dien je te investeren in IT. Indien jouw organisatie niet in staat is om de toestroom van apparaten te ondersteunen kan het interessant zijn om deze ondersteuning uit te besteden. Op deze manier hebben jouw medewerkers altijd een aanspreekpunt wanneer er iets mis gaat met een mobiel apparaat. Het hebben van een MDM oplossing in combinatie met een helder gedefinieerd beleid is een cruciale eerste stap om mobiele apparaten van jouw organisatie te beheren. Echter is er meer om rekening mee te houden. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!