zo zorg je voor een goed wachtwoordensysteem

https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/aWN0dGVhbXdvcmstbmw%3D/62ac4a5ec8eb4/computer-security-lock-and-payment_1_20210726_132929_1_20220617_113318.jpgY29tcHV0ZXItc2VjdXJpdHktbG9jay1hbmQtcGF5bWVudF8xXzIwMjEwNzI2XzEzMjkyOQ==

Flexibel werken is voor vele van ons inmiddels routine. Hierdoor is het belangrijker dan ooit om je online accounts te beveiligen met sterke wachtwoorden. Tegelijkertijd is het een uitdaging om tientallen verschillende logingegevens te onthouden. Wanneer je zwakke wachtwoorden of steeds hetzelfde wachtwoord gebruikt is dat ronduit gevaarlijk. Je maakt het namelijk erg makkelijk voor cybercriminelen om je accounts te hacken.

/ Wat mag je verwachten van een goede wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager helpt met toezicht houden op al je inloggegevens en beheert deze met wachtwoordbeveiliging. Ook helpt een wachtwoordmanager bij het automatisch invullen van formulieren en het synchroniseren van je gegevens tussen je devices. Een wachtwoordmanager is in feite een gecodeerde digitale kluis die logingegevens opslaat die je gebruikt om toegang te krijgen tot applicaties en accounts op je Windows-pc's, Macs, iPhones, iPads, Android-telefoons, websites en andere services. Een wachtwoordmanager houdt niet alleen je identiteit, inloggegevens en gevoelige gegevens geheim. Een goede wachtwoordmanager beschikt ook over een wachtwoordgenerator die sterke en unieke wachtwoorden maakt. Dit zorgt ervoor dat je uitsluitend unieke wachtwoorden gebruikt. Wanneer een website gehackt is, helpt het om een uniek wachtwoord te hebben voor elke loginlocatie. Zo voorkom je dat je gestolen wachtwoord bruikbaar is op andere websites.

Bovendien is het met een wachtwoordmanager niet noodzakelijk om verschillende inloggegevens, verzendadressen en creditcardgegevens te onthouden. Met slechts één masterwachtwoord, of in sommige gevallen een pincode of je vingerafdruk vul je een formulier of wachtwoordveld automatisch in. Sommige wachtwoordmanagers hebben ook online opslag en een gecodeerde kluis voor het opslaan van documenten.

/ Waarom zou je je browser niet gebruiken?

De meeste webbrowsers
bieden een primitieve wachtwoordmanager aan. (Dit is waar je wachtwoorden
opslaat wanneer Google Chrome of Mozilla Firefox je vragen of je een wachtwoord
wilt opslaan). Dit is beter dan overal
hetzelfde wachtwoord opnieuw gebruiken. Echter, browser gebaseerde
wachtwoordmanagers zijn beperkt. Een webbrowser heeft
andere prioriteiten dan het verbeteren van de wachtwoordmanager. Terwijl een
wachtwoordmanager maar een enkel doel heeft en daar regelmatig
handige functies aan toevoegt. Daarnaast
genereren de meeste webbrowsers geen sterke wachtwoorden waardoor je meteen
terugkomt op "123456789".

/ Beveilig je wachtwoorden op ieder platform en device

Voordat je start met een wachtwoordmanager controleer je of de wachtwoordmanager van jouw keuze support biedt voor ieder device dat je gebruikt. Ook wil je er zeker van zijn dat jouw wachtwoordmanager jouw wachtwoorden op al jouw devices met elkaar synchroniseren. De meeste mensen gebruiken regelmatig hun smartphone of tablet om in te loggen op websites en applicaties. Meestal verloopt dit vlekkeloos. Echter wilt niemand een gecompliceerd wachtwoord invoeren zoals; !4a*YA7Me@5JE op het kleine toetsenbord van een smartphone. Daarom is volledig support voor smartphones en tablets een vereiste voor een goede wachtwoordmanager. Gelukkig laten wachtwoordbeheerapplicaties je meestal authenticeren met een pincode of je vingerafdruk.

/ Tot slot

Geen enkele standaard wachtwoordmanager is perfect. Echter is de wachtwoordmanager van Bitwarden de beste die wij tot nu toe hebben getest. Zo veilig mogelijk en gebruiksvriendelijk. Als extra beveiliging kun je tweefactor authenticatie gebruiken om je wachtwoordmanager extra te beveiligen tegen indringers.

Liever een wachtwoordmanager op organisatieniveau? Dat kan natuurlijk ook! Neem contact met ons op via onderstaande button.